søndag den 13. januar 2013

Hvordan starter jeg??

Hvis du er interesseret i slægtsforskning, og du synes, at det kunne være sjovt at prøve, men alligevel synes, at det kan virke uoverskueligt, så har jeg prøvet her at ridse nogle metoder op ud fra egne erfaringer.

Helt på bar bund
Er man helt på bar bund (hvilket er helt okay at være!), så start tegne et stamtræ på en blok med dig og dine forældre og fødselsdage og bryllupsdage og andre basale oplysninger om din nærmeste familie. Hvis du også kan dine bedsteforældres navne og måske fødselsdage, bryllupsdage og hvornår de er døde skrives dette også ned. Bor du ikke langt fra kirkegården, hvor nogle familiemedlemmer ligger begravet, vil det være oplagt at kigge forbi, da gravsten indeholder:
1. Fuldenavn
2. Fødselsdag (evt. hvor personen er født)
3. Hvornår den pågældende er død
4. Er man heldig kan gravsten også indeholde information om erhver
Derudover kan man ved samme lejlighed også mindes dem og på den måde også få en smuk dag ud af det.
Herefter bør du tage en snak med de ældste i din familie, som kan have noget viden om familien.
OBS! I forhold til ældre familiemedlemmer er det vigtigt, at man ikke ''presser'' et svar ud af dem. Et eksempel kunne være ''Morfar er det ikke rigtigt, at din far er født d. xx i år xx i xx sogn'' - Hvis de ældste i en familie er begyndt at lide af hukommelsestab kan de pga. sådanne spørgsmål komme til at give urigtige oplysninger. Man bør i stedet spørge meget neutralt eller objektivt: ''Morfar ved du hvor din far var født og hvornår?'' På den måde føler den ældre sig heller ikke presset over om det nu lige var den dato. Det er nemmere for den ældre at komme med et rigtig svar.
Hvis man så står med så mange oplysninger, at man er i 1940'erne informationer kan man begynde at gå på jagt på internettet, hvor det virkelig spændende ligger!
Staten har indscannet alle kirkebøger og folketællinger på nettet, så de gratis kan hentes online, hvorved man sparer turen til landsarkiverne rundt om i landet.
Hjemmesiden hvorfra kirkebøger og folketællinger kan hentes fra hedder:  www.sa.dk/ao/
Her er det lige værd at knytte den bemærkning, at der kan være problemer med de forskellige internetbrowsere, men Internet Explore virker i hvert fald derinde, og den plejer jeg selv at bruge.
Vejledning ligger inde på hjemmesiden, så derfor vil jeg ikke gøre noget ud af, at forklare hvordan og hvorledes, men I er altid velkomne til at stille spørgsmål!
Dog lige et lille råd, der kan spare jer for meget bøvl: Skriv ned hvilke kirkebøger eller folketællinger de forskellige oplysninger stammer fra samt hvilket opslag (Det står i venstre side) og hvilket nr. personen er anført under.
Har man fundet den person, som man nedstammer fra eller er i familie med (søgning efter familie kommer i et senere indlæg så bare rolig!) og man ikke kan tyde skriften, så vil jeg anbefale hjemmesiden: www.slaegtogdata.dk
Man skal blot oprette en bruger, og så kan man få hjælp med tydningen og meget andet derinde fra andre venlige og søde slægtsforskere, som altid står klar til at hjælpe.
Den sidste side som jeg vil nævne er: www.ddd.dda.dk/ 
Herinde kan man finde næsten alle folketællinger skrevet ind således, at man ikke skal sidde og tyde gotisk skrift - et rigtig godt og tidsbesparende værktøj.

Når men jeg håber, at I kunne bruge rådene! OG husk nu at få skrevet tingene ned, så hvis I skulle få brug for det kan finde det igen uden større bøvl :-)

Christian

Ingen kommentarer:

Send en kommentar